Traženje po stranama:
Dodaj među omiljene.

Računovođa.com
Portal sa računovodskim i poreznim informacijama
Vijesti:

 

Vlada o uvođenju instituta osobnog bankrota

Obnova zahtjeva za doplatak za djecu

Aktualno:

 

 

 

 

 

Ne propustite!

Narodne novine Službeni list

Tečajna lista HNB

ePorezna

Sudski registar trgovačkih društava

Registar poslovnih subjekata - DZS

Registar poslovnih subjekata

Središnji obrtni registar

Evidencija zadruga

Regos

Porezna uprava

Fina

Ministarstvo gospodarstva

Državni ured za reviziju

Revizorska komora

HZZO

HUB

HZZ

HGK

HOK

HANFA

HNB

Proračunsko računovodstvo

Državni inspektorat

Carinska uprava

HZMO

Portal javne nabave

HZZOZZR

Neprofitno računovodstvo

Vlada.hr

Moja uprava

DZS

Hitro.hr

Visoki trgovački sud

AZTN

 

 

Tiskanje obrazaca
(za pogled trebate Adobe Acrobat Reader)

OBRASCI FINANCIJSKIH I STATISTIČKIH IZVJEŠTAJA

OBRASCI R-Sm

OBRAZAC ID

 

  Prva strana > Porezi, prirezi, naknade > Porez na dodanu vrijednost >> Promotivni materijal

Promotivni materijal

Knjigovodstveni servis „A“ d.o.o., zamolilo je mišljenje o postupanju u slijedećem slučaju:

Poduzetnik kojem je osnovna djelatnost marketing i usluge oglašavanja sklopio je ugovor o poslovnoj suradnji sa inozemnim poduzetnikom i uvezao promotivni materijal u svoje ime, a za tuđi račun. Radi se o pošiljkama promotivnog materijala namijenjenog većim kupcima INTEL-ovih proizvoda u Hrvatskoj, a tvrtka „B“ želi svoj promotivni materijal isporučiti većim kupcima bez ikakvih troškova. Uvoznik robe za obavljenu uslugu tereti direktno ino partera. Za obavljenu uslugu provizija se utvrđuje u dogovorenom postotku od vrijednosti robe po carinskoj deklaraciji. Radi se o promotivnom materijalu – šilterice, kemijske olovke sa natpisom INTEL-a, pojedinačne vrijednosti manje od 80,00 kn. Smatraju da navedeni promotivni materijal nije njihova imovina, jer ne snose trošak, rizik i ne raspolažu tom imovinom, a daju ga bez naknade, te da slijedom toga nije došlo do isporuke i obveze plaćanja poreza na dodanu vrijednost.

 

U nastavku dajemo traženo mišljenje.

 

Odredbom članka 3. stavak 5.Zakona o porezu na dodanu vrijednost (Narodne novine od broja 47/95 do broja 94/09) propisano je, uz ostalo, da se isporukama dobara uz naknadu ne smatra besplatno davanje uzoraka u razumnim količinama kupcima ili budućim kupcima, i davanje poklona u vrijednosti do 80,00 kuna u okviru obavljanja gospodarske djelatnosti, uz uvjet da se daju povremeno i ne istim osobama.

Odredbom članka 4. stavak 4. Pravilnika o porezu na dodanu vrijednost (Narodne novine broj 149/09) propisano je da se isporukama dobara uz naknadu ne smatra davanje poklona u svrhu promidžbe pojedinačne vrijednosti do 80,00 kuna bez poreza na dodanu vrijednost ako se radi o posebno prilagođenim dobrima s oznakom 'nije za prodaju' ili o reklamnim predmetima s nazivom tvrtke ili proizvoda kao što su čaše, pepeljare, olovke, stolnjaci, podmetači, privjesci, prospekti, katalozi, vrećice i slični proizvodi. Nadalje, prema odredbi članka 33. stavak 8. točka 2. Pravilnika  kod promidžbenih usluga, uključujući i usluge posredovanja u tim uslugama, mjestom obavljanja usluga smatra se mjesto sjedišta primatelja sukladno odredbi stavka 9. istog članka. 

Sukladno navedenim zakonskim odredbama od 01. siječnja 2010. godine porezni obveznik koji, kako je pojašnjeno u upitu, uvozi promotivni materijal radi promidžbe inozemnog poduzetnika i daje ga bez naknade njegovim kupcima, obavlja isporuku koja ne podliježe oporezivanju porezom na dodanu vrijednost.

Člankom 2. stavak 1. Zakona o porezu na dodanu vrijednost koji je bio na snazi do 31. prosinca 2009. propisano je da se porez na dodanu vrijednost plaća na isporuke svih vrsta dobara i sve obavljene usluge u tuzemstvu uz naknadu koje poduzetnik izvrši baveći se svojom gospodarskom ili drugom djelatnosti. Međutim, točkom 3. istog članka bilo je propisano da se porez na dodanu vrijednost plaća i na sve druge isporuke dobara i obavljene usluge bez naknade i s osobnim popustom bez obzira kome su učinjene. Prema navedenim odredbama davanje šilterica, olovaka sa logom tvrtke bez naknade kupcima bilo je oporezivo porezom na dodanu vrijednost kao isporuka dobara u smislu članka 2. stavka 1. točka 1 a) Zakona.

 

Broj klase: 410-19/10-01/152
Urudžbeni broj: 513-07-21-01/10-3
Mjesto: Zagreb
Datum: 8.11.2010.

Porezna upravaNatisni trenutno stran
Korisnik:

Elektronska adresa, sa kojom ste se registrirali (primjer: ime@vasdomen.hr)
 
Lozinka:

 
Zapamti me na ovom kompjutoru (7 dana):

Da li ste zaboravili lozinku?
Registracija


Prijava na e-vijesti

...

Tražite računovodski servis?

RAČUNOVODSTVENI, KNJIGOVODSTVENI I REVIZIJSKI POSLOVI; POREZNO SAVJETOVANJE

Obrazovanje, tečajevi, seminari

...

Literatura

Korisni linkovi

Telefonski imenik

Hina

Prognoza vremena

Temperature mora

Kakvoća mora

Stanje na cestama

Sjednice i odluke Vlade RH

 

Porezno in pravno savjetovanje!

...

Programska oprema

Računovodstveni programi

 
Virusi!

...

Najtraženije:
obrazac id1 id i idd naknade obrasci r-sm amortizacijske stope potvrda o rezidentnosti test službeni put obrazac id putni troškovi sudski registar trgovačkih društava pdv plaća -1' amortizacija porez po odbitku id obrazac stope amortizacije id 1 naknada
Najsadržaj:
naknada putni troškovi amortizacija amortizacijske stope Obrasci R-Sm id i idd id 1 sudski registar poslovnih subjekata Sudski registar trgovačkih društava PDV Registar poslovnih subjekata Obrazac ID obrazac id1 knjiga popisa robe devizno poslovanje stope amortizacije Sudski registar RH službeni put naknade