Traženje po stranama:
Dodaj među omiljene.

Računovođa.com
Portal sa računovodskim i poreznim informacijama
Vijesti:

 

Vlada o uvođenju instituta osobnog bankrota

Obnova zahtjeva za doplatak za djecu

Aktualno:

 

 

 

 

 

Ne propustite!

Narodne novine Službeni list

Tečajna lista HNB

ePorezna

Sudski registar trgovačkih društava

Registar poslovnih subjekata - DZS

Registar poslovnih subjekata

Središnji obrtni registar

Evidencija zadruga

Regos

Porezna uprava

Fina

Ministarstvo gospodarstva

Državni ured za reviziju

Revizorska komora

HZZO

HUB

HZZ

HGK

HOK

HANFA

HNB

Proračunsko računovodstvo

Državni inspektorat

Carinska uprava

HZMO

Portal javne nabave

HZZOZZR

Neprofitno računovodstvo

Vlada.hr

Moja uprava

DZS

Hitro.hr

Visoki trgovački sud

AZTN

 

 

Tiskanje obrazaca
(za pogled trebate Adobe Acrobat Reader)

OBRASCI FINANCIJSKIH I STATISTIČKIH IZVJEŠTAJA

OBRASCI R-Sm

OBRAZAC ID

 

  Prva strana > Porezi, prirezi, naknade > Porez na dodanu vrijednost >> Oporezivanje kotizacija za simpozij pdv-om

Oporezivanje kotizacija za simpozij pdv-om

Hrvatska udruga „A“, obratila nam se upitom u vezi oporezivanja kotizacija za simpozij porezom na dodanu vrijednost. Naime, prema navodima u upitu udruga do sada nije ostvarila oporezive prihode, a u 2010. godini planira organizirati simpozij međunarodnog karaktera pod nazivom 'B' za koji će vanjskim posjetiteljima i članovima udruge izdavati račune za kotizaciju. Postavljeno je pitanje da li su prihodi od kotizacija oporezivi u slučaju da prijeđu iznos od 85.000,00 kn te da li se prihodi od kotizacija iz inozemstva mogu smatrati izvozom isporuka odnosno usluga koje su neoporezive.

 

         U vezi navedenog odgovaramo u nastavku.

 

Prema odredbama članka 2. stavak 1. Zakona o porezu na dodanu vrijednost (Narodne novine, od broja 47/95 do 94/09 – u daljnjem tekstu: Zakon), porez na dodanu vrijednost plaća se na isporuke svih vrsta dobara i sve obavljene usluge u tuzemstvu uz naknadu koje poduzetnik izvrši baveći se svojom gospodarskom ili drugom djelatnosti.

 

         Poduzetnik, a time i porezni obveznik je, prema odredbama članka 2. stavak 3. i članka 6. stavak 1. točka 1. Zakona, a u vezi s odredbom članka 22. stavak 1. Zakona, svaka pravna ili fizička osoba koja samostalno i trajno obavlja djelatnost s namjerom ostvarivanja prihoda, ako je od obavljenih isporuka dobara i usluga iz članka 2. stavka 1. točke 1. Zakona, nakon odbitka vrijednosti isporuka koje su prema članku 11. i 11.a Zakona oslobođene poreza, u prethodnoj kalendarskoj godini ostvarila vrijednost isporuka veću od 85.000,00 kuna.

 

Kako bi se odredilo oporezuje li se usluga koja je povezana s inozemstvom prema hrvatskom Zakonu o porezu na dodanu vrijednost, potrebno je prema odredbama članka 5. Zakona, odrediti mjesto oporezivanja takve usluge.

 

Prema odredbama članka 5. stavak 3. Zakona mjestom obavljanja usluga razumijeva se sjedište poduzeća koje obavlja usluge ili mjesto gdje se usluge stalno obavljaju. Ako uslugu obavi poslovna jedinica, onda se mjestom obavIjanja usluge smatra mjesto sjedišta poslovne jedinice. Ako takvo mjesto ne postoji, tada se mjestom obavljanja usluge smatra mjesto gdje poduzetnik koji obavlja uslugu ima svoje stalno boravište ili prebivalište.Od ovog općeg načela propisani su izuzeci u članku 5. stavak 4. do 6. Zakona.

 

Odredbama članka 5. stavak 4. točka 3.a Zakona odnosno članka 33. stavak 6. točka 1. Pravilnika o porezu na dodanu vrijednost (Narodne novine, broj 149/09 – u daljnjem tekstu: Pravilnik) propisano je da se mjestom obavljanja kod umjetničkih (npr. opernih, glumačkih, pjevačkih), znanstvenih (npr. znanstvena predavanja i davanja mišljenja, ali ne i savjetovanja naručitelja), nastavnih (npr. usluge poduke, organiziranje tečajeva), športskih (npr. tenis, ronjenje), zabavnih ili sličnih usluga (npr. filmske predstave, plesne priredbe) i usluga njihovog organiziranja, smatra se mjesto gdje je usluga stvarno obavljena.

 

U skladu s navedenim, obzirom da se usluge organizacije stručnih simpozija u smislu članka 2. stavak 1. Zakona smatraju oporezivim uslugama Hrvatska „A“ postaje obveznikom poreza na dodanu vrijednost od 1. siječnja 2011. ako vrijednost takvih usluga u tekućoj godini bude veća od 85.000,00 kuna.

Što se tiče kotizacija iz inozemstva, obzirom da je u ovom slučaju riječ o usluzi organiziranja simpozija koja se prema odredbama članka 5. stavak 4. točka 3.a Zakona odnosno članka 33. stavak 6. točka 1. Pravilnika oporezuje tamo gdje je stvarno obavljena Hrvatska udruga „A“ obvezna je kad postane obveznik poreza na dodanu vrijednost na kotizaciju za simpozij koju zaračunava posjetiteljima iz inozemstva obračunati porez na dodanu vrijednost. Napominjemo da se prema odredbama Zakona i Pravilnika usluge ne mogu izvoziti već samo dobra.

Broj klase: 410-01/10-01/121
Urudžbeni broj: 513-07-21-01/10-3
Mjesto: Zagreb
Datum: 20.7.2010.

 

Porezna upravaNatisni trenutno stran
Korisnik:

Elektronska adresa, sa kojom ste se registrirali (primjer: ime@vasdomen.hr)
 
Lozinka:

 
Zapamti me na ovom kompjutoru (7 dana):

Da li ste zaboravili lozinku?
Registracija


Prijava na e-vijesti

...

Tražite računovodski servis?

RAČUNOVODSTVENI, KNJIGOVODSTVENI I REVIZIJSKI POSLOVI; POREZNO SAVJETOVANJE

Obrazovanje, tečajevi, seminari

...

Literatura

Korisni linkovi

Telefonski imenik

Hina

Prognoza vremena

Temperature mora

Kakvoća mora

Stanje na cestama

Sjednice i odluke Vlade RH

 

Porezno in pravno savjetovanje!

...

Programska oprema

Računovodstveni programi

 
Virusi!

...

Najtraženije:
obrazac id1 id i idd naknade obrasci r-sm amortizacijske stope potvrda o rezidentnosti test službeni put obrazac id putni troškovi sudski registar trgovačkih društava pdv plaća -1' amortizacija porez po odbitku id obrazac stope amortizacije id 1 naknada
Najsadržaj:
službeni put Sudski registar RH stope amortizacije devizno poslovanje knjiga popisa robe id i idd Obrazac ID Registar poslovnih subjekata obrazac id1 PDV Sudski registar trgovačkih društava sudski registar poslovnih subjekata id 1 naknade Obrasci R-Sm amortizacijske stope amortizacija putni troškovi naknada